
TTE verbindt
onder- en bovengrond

Titanenstrijd op de IJssel
Zaterdag 29 maart opende de Deventer Sloeproeivereniging Daventre Portu het roeiseizoen met de wedstrijd “IJsselslag 2025”. Een evenement dat mede mogelijk wordt gemaakt door TTE Consultants.
De ook door TTE gesponsorde “Schonevaarder” moest helaas snel afhaken bij het titanengevecht in de kopgroep en kwam als 20e over de finish.
Gelukkig hebben we meer verstand van de ondergrond. In het programmaboekje stond niet voor niets dat TTE werkt aan gebiedsontwikkeling, bodemsanering, PFAS-problematiek en integraal ondergrond beleid.

Inzicht in de ondergrond voor de gemeente Berg en Dal
De overgang naar duurzame energie is voor iedere Nederlander een grote uitdaging. Willen we deze overgang realiseerbaar en betaalbaar maken, moeten we het slim aanpakken. Het is niet alleen een kwestie van duurzaam opwekken van warmte, maar ook het transporteren van deze warmte naar de huizen. Voor het transport van warmte zijn buizen en/of kabels nodig en die nemen ruimte in de ondergrond in. Het is al een tijdje bekend dat in de meeste gemeenten deze ruimte niet overal is.
De gemeente Berg en Dal heeft TTE gevraagd om inzicht te geven in de hoeveelheid beschikbare ruimte in de ondergrond. We hebben daartoe kaarten gemaakt die op buurtniveau een inschatting geven van de beschikbare ruimte en van de gebieden waar door drukte in de ondergrond problemen te verwachten zijn bij bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kabels, leidingen en buizen.
Voor het maken van de kaarten is gebruik gemaakt van openbare bronnen en data die de gemeente in beheer heeft.
Met behulp van deze kaarten kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden voorkomen en kunnen kosten door vertraging of meerwerk worden voorkomen.

Nieuwe kans in talentontwikkeling: Sticker-based werken
Binnen TTE staat talentontwikkeling hoog op de agenda. Onderdeel daarvan is natuurlijk bekijken waar je goed in bent, je talenten ontdekken, en deze verder ontwikkelen. Maar iedereen weet dat talent niet het enige is wat tot succes leidt; dat succes behoeft ook een portie doorzettingsvermogen en motivatie. Motivatie komt deels uit de werknemer zelf, maar kan ook door werkgever worden gestimuleerd.
De ervaring leert dat visuele stimuli hierin goed werken. Natuurlijk gebeurd dit in de sport al jaren: gouden en zilveren medailles, hoe meer hoe beter. Dit idee willen we naar de werkvloer brengen door middel van kleine iconen met een zelfklevend materiaal. Verschillende iconen hebben verschillende motivaties
Sterretje: verkregen wanneer een project excellent is afgerond.
Hartje: een grote offerte binnengesleept
Smiley: wanneer werkgever ziet dat werknemer zijn/haar best heeft gedaan
Duim omhoog: succesvol overleg
Het is nog even wennen voor iedereen, vooral waar de iconen het beste geplaatst kunnen worden (voorhoofd, arm of trui). Eerste inzet van deze nieuwe vorm van talentontwikkeling is voorzichtig positief.
(Afbeelding door Copilot AI)

Handreiking Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS
Het afgelopen jaar hebben TTE en Witteveen+Bos samen met het ministerie gewerkt aan de “Handreiking Zorgplicht onder artikel 13 Wet bodembescherming bij bodemverontreiniging met PFAS.” Begin maart heeft het ministerie van IenW de handreiking naar de 2e kamer gestuurd.
De handreiking geeft misschien niet op alle vragen vanuit de markt antwoord, maar is een grote stap voorwaarts in de richting van een praktisch uitvoerbare aanpak van bodemverontreiniging met PFAS. Met behulp van de handreiking kan het bevoegd gezag niet alleen bepalen óf er sprake is van zorgplicht (de eerste redelijkerwijs van artikel 13 Wbb). Maar ook en vooral wordt bevestigd dat er bij de zorgplicht ruimte is om een ‘redelijke mate van herstel’ vast te stellen.
Het vaststellen en onderbouwen van een milieutechnisch en financieel verantwoorde ‘mate van herstel’ blijft werk voor experts. Bij TTE werken we graag mee aan de onderbouwing van de mate van herstel of van "het natuurlijk moment” om de PFAS aan te pakken.

Arthur van de Velde nieuwe voorzitter vereniging BodemBreed Forum
In januari is onze collega Arthur van de Velde bij de algemene ledenvergadering gekozen tot de nieuwe voorzitter van de vereniging BodemBreed Forum (BBF). Hij neemt het stokje over van Henri Schouten. Arthur was al sinds de start van de vereniging begin 2016 actief in het bestuur als penningmeester en gaat nu dus verder als voorzitter.
TTE Consultants draagt BBF een warm hart toe, juist ook omdat het een plek is waar marktpartijen, overheid, kennisinstituten en private partijen samenkomen. BBF is een platform voor professionals in het werkveld van de bodem en de ondergrond. De leden van de vereniging willen graag kennis en informatie met professionals in het werkveld delen om de ontwikkeling van nieuwe kennis en het oplossen van vraagstukken te bevorderen. Inmiddels heeft de vereniging meer dan 50 leden en groeit nog steeds. Meer weten over BBF: www.bodembreedforum.nl.

De bodemsaneringssaga
Onder de titel “Het langverwachte laatste hoofdstuk van een spraakmakende saneringssaga” gaan we in het februari nummer van ‘Bodem’ in op de roemruchte geschiedenis van het EMK-terrein. Enerzijds een unieke geschiedenis die bol staat van de superlatieven: de ernstigst verontreinigde locatie, de hoogste beheerskosten, de grootste overkapping etc. En aan de andere kant is de EMK-saga, van AVI-slakken tot PFAS en van beheersen tot biologie, gewoon illustratief voor 40 jaar bodemsaneringsgeschiedenis.
En zo kent de EMK-saga ook voor bodemsanerend Nederland een positief einde. In de goede zin van het woord zijn we terug bij af. Er worden weer technologische hoogstandjes ontwikkeld. Er wordt weer op locatie geëxperimenteerd met nieuwe technieken en er wordt weer samengewerkt tussen overheden, adviseurs en wetenschappers. En niet onbelangrijk: een desolaat lang niet te gebruiken IBC-terrein kan over een paar jaar weer in gebruik genomen worden als bedrijfsterrein!
De bodemsanering van het voormalige EMK-terrein wordt begeleid door een projectteam van de opdrachtgever (het ministerie van IenW). TTE levert voor het projectteam een technisch manager en de omgevingsmanager. Daarnaast wordt nog diverse inhoudelijk ondersteuning gegeven op het gebied van bodemadvies, databeheer en gegevensverwerking. Meer weten over dit unieke project: www.stormpolderdijk.nl.

Verplaatsen saneringshal EMK goed verlopen
Na een zorgvuldige voorbereiding is in de eerste week van november de saneringshal op het voormalige EMK-terrein in twee delen verplaatst naar de volgende positie om daar de bodemsanering te kunnen voortzetten. Dit is vastgelegd in een hele mooie timelapse-video die via deze link is te zien: https://www.youtube.com/watch?v=0NL40IelfRA
De bodemsanering van het voormalige EMK-terrein wordt begeleid door een projectteam van de opdrachtgever (het ministerie van IenW). TTE levert voor het projectteam een technisch manager en de omgevingsmanager. Daarnaast wordt nog diverse inhoudelijk ondersteuning gegeven op het gebied van bodemadvies, databeheer en gegevensverwerking. Meer weten over dit unieke project: www.stormpolderdijk.nl.

Sinterklaas en de Wereldbodemdag
(melodie: zie ginds komt de stoomboot)
Elk jaar 5 december, zo meldt het verdrag:
Dan viert men heel blij en verheugd Bodemdag
Hoe men onze aarde beschermt en benut
Dat is geen geneuzel van onze Piet Lut
Ja iedereen luistert naar grondadviseurs
Want wereldwijd neemt men die dag serieus
De aarde, de bodem voor al ons bestaan,
De grond onder de voeten gaat iedereen aan
Het kabinet weet dit, gaat voor kwaliteit
Zo geeft men meer aandacht aan vitaliteit
De schimmel, bacterie en het bodemdier
Zijn zonder die aandacht zo dood als een pier
De waarheid is triester, dit was maar een droom
Het kan echt wel minder zegt één econoom
Op water en bodem kan worden bespaard
Al blijft die bewering totaal onverklaard.
Dus blijven we strijden voor ons toekomstbeeld
Waarin onze aarde totaal wordt geheeld
Volledige aanpak en geen compromis
Zodat onze jeugd straks weer trots op ons is

TTE op de Bedrijvendag in Wageningen
Al jaren heeft TTE een nauwe band met de Wageningen Universiteit, gezien een groot deel van het team zijn/haar roots bij de universiteit heeft. Daarom ook de perfecte plek om meer potentiële teamleden te ontmoeten! Geïnteresseerde bachelor- en masterstudenten konden op dinsdag 19 november op de Bedrijvendag van de Omgevingswetenschappen studieverenigingen komen kennismaken. Op de “markt” stonden Lisanne en Anne (allebei Wageningen alumni) klaar om alle vragen van studenten te beantwoorden over het werkveld bodem, adviesbureau’s en onze mooie projecten.
Heb je ons op de bedrijvendag gemist? Stuur je vragen naar

Spookverhaal: TTE Ontsnapt!
Het was een grauwe oktoberdag, op Halloween, dat TTE zich verzamelde in de kelder van een oud, vrijwel verlaten pand op een afgelegen industrieterrein in Deventer. Daar begon het spookverhaal, over een oude reiziger, die een bijzonder juweel op een van zijn vele reizen had gevonden. Zelf was de reiziger overleden, en het juweel was nooit gevonden, maar in zijn oude werkkamer zouden hints verstopt zitten naar de locatie van het juweel.
We splitsen ons in 2 teams, omdat we als bedrijf niet vies zijn van een beetje vriendelijke competitie en gingen elk een werkkamer in, toen de deur achter ons op slot ging! Op de televisie in de kamers kwam een klok tevoorschijn, en elk team had 1 uur om het juweel te vinden en te ontsnappen uit de werkkamer.
Door goed samen te werken en te communiceren kwamen beide teams een heel eind. Maar na een uur waren beide juwelen nog niet boven tafel. Gelukkig kregen we wat extra tijd, waarmee één team uiteindelijk de laatste puzzels kon oplossen en met het juweel uit de kamer kon ontsnappen.
Het andere team is uiteindelijk ook bevrijd om als geheel bedrijf aan de volgende puzzel te beginnen: welke gerecht bij het Thais restaurant zou het minst pittig zijn?