Skip to main content

TTE verbindt
onder- en bovengrond

Transformatie voormalige Dico-terrein te Uden tot woongebied

Door Heijmans Vastgoed is het voormalige Dico-terrein te Uden getransformeerd tot woongebied. Om dit mogelijk te maken zijn in 2018 en 2019 omvangrijke bodemsaneringen uitgevoerd. TTE Consultants heeft in opdracht van Heijmans Vastgoed deze saneringen voorbereid en de uitvoering ervan begeleid in samenwerking met Poelsema veldwerk. De sanering betrof een grondsanering van immobiele verontreinigingen en een grond- en grondwatersanering van een brandstofgerelateerde verontreiniging. Deze saneringen zijn in 2020 volledig afgerond waarbij een schone leeflaag is aangebracht en waarbij geen sterke verontreinigingen meer zijn achtergebleven.

Tijdens de grondsanering is de bron van een bekende omvangrijke grondwaterverontreiniging met gechloreerde koolwaterstoffen (VOCl) aangetroffen. Deze bron is gesaneerd door chemische oxidatie.

Voor de grondwaterverontreinigingspluim welke zich uitstrekt tot buiten het herontwikkelingsgebied gold als saneringsdoelstelling een stabiele eindsituatie, vast te stellen door langjarige monitoring van het grondwater. Deze monitoring is in de periode 2018-2023 jaarlijks uitgevoerd.

In 2023 is door TTE Consultants de eindevaluatie van deze langjarige monitoring opgesteld. Op basis van expert-judgement is vastgesteld dat het doel is bereikt: er is sprake van een stabiele eindsituatie. Deze vaststelling is nader onderbouwd door een statistische data-analyse. Op het eindevaluatieverslag is een definitieve instemmingsbeschikking afgegeven door het bevoegd gezag.

Hiermee is een succesvolle samenwerking sinds 2013 afgerond.