Skip to main content

TTE verbindt
onder- en bovengrond

Terugblik: Handelingsperspectief op het grensvlak van onderwereld en bovenwereld

De onderwereld stort drugsafval, de bovenwereld PFAS. Tijdens het jaarlijkse TTE symposium zochten de vier sprekers op 10 oktober naar ‘handelingsperspectief” voor de meer duistere kant van de bodem. Vier sterk verschillende presentaties met een duidelijke rode draad.

Het begint met bewustwording. Een breed publiek bereik je door verhalen te vertellen, door spanning te creëren. Karlijn Kuipers (NRC) liet zien dat een goede onderzoeksjournalist daar geen sensatie voor nodig heeft. Een kwestie van nieuwsgierig zijn, van zorgvuldig bron-onderzoek en de diepgewortelde wens om misstanden te voorkomen.

Christiaan Poelarends en Werner Boersma lieten zien dat nieuwsgierigheid, bron-onderzoek en het voorkomen van misstanden ook de basis van recherchewerk vormen. De productie van synthetische drugs in Nederland is niet alleen big business, maar ook een enorme bedreiging voor de kwaliteit van de ondergrond. Karlijn, Christiaan en Werner gaven aan dat informatie van nieuwsgierige bodemadviseurs altijd meer dan welkom is.

Lonneke Aarts (Hoekgroen) maakte duidelijk dat ook onwetendheid en onzorgvuldigheid tot grote problemen kan leiden. De Japanse duizendknoop vormt inmiddels een serieuze bedreiging voor gebouwen en kunstwerken maar is ooit als tuinplant in Nederland geïntroduceerd. De plant is inmiddels een serieuze bodemverontreiniging, eentje die niet van nature afneemt, maar juist zichzelf vermenigvuldigd. Momenteel voornamelijk verspreidt door hergebruik van grond en werken met niet schoongemaakt materieel. Er zijn zelfs raakvlakken met de drugsproblematiek te vinden. Lonneke demonstreerde een manier om de duizendknop in grond op te sporen met ‘duizendknoop honden’.

We wisten al dat PFAS een groot probleem is. De vraag waar het ministerie zich voor gesteld ziet is “hoe voorkomen we dat drugsafval, de duizendknoop of één van de duizenden andere stoffen opnieuw een crisis veroorzaakt? Symke Haverkamp (ministerie IenW) maakt d duidelijk dat er niet één makkelijke oplossing is voor alle stoffen maar dat het ministerie werkt aan een ‘algemene methodiek’ die inzicht en handlingsperspectief biedt

Als we één ding vanuit de presentaties kunnen concluderen is het dat een schone bodem continu aandacht vraagt. En, als we voor deze keer twee dingen mogen, dat schoonmaken en schoon houden een gezamenlijke opgave is. Een goed begin is het halve werk. Uit de geanimeerde discussies tijdens de borrel kunnen we opmaken dat er al diverse gezamenlijke acties zijn uitgezet! We kijken terug op een zeer geslaagde middag en danken iedereen die daaraan een bijdrage heeft geleverd.