Skip to main content

TTE verbindt
onder- en bovengrond

Angst voor de scoop

Zaterdag 14 juli bracht de NRC een groot verhaal over PFAS (NRC 14 juli). Het voelde wat ongemakkelijk om nadrukkelijk genoemd te worden, maar het bevestigde wel de rol die we (TTE, Witteveen en Bos en Arcadis) als Expertisecentrum PFAS gespeeld hebben bij het op de kaart zetten van de problematiek.

“Dat is oud nieuws, dat vertelde Arne al jaren geleden” was de reactie van mijn zus toen ze de krant las. Misschien gek, maar daarin schuilt mijns inziens de echte waarde van het verhaal. Een gedegen en genuanceerd verhaal over de misschien wel belangrijkste ontwikkeling op bodemgebied sinds Lekkerkerk. Dat je om mensen aan het denken te zetten met een goed verhaal geen Scoop nodig hebt wist ik, hoopte ik. Toch hield ik m’n hart vast toen het verhaal verscheen. Was het echt zo genuanceerd als Karlijn had beloofd?

Werken aan een betere bodem is een kwestie van vertrouwen en nieuwsgierigheid. Hoe gedreven we ook zijn, we kunnen dat als inhoudelijk deskundigen niet alleen. Zonder Follow the Money, het NRC en de film Dark Waters was het expertisecentrum PFAS roepende in de woestijn gebleven.

Werken aan een betere bodem is een kwestie van samenwerken. Een scoop op zn tijd is eng, alles op zn beloop laten is veel erger.