TTE verbindt
onder- en bovengrond

Succesvolle afronding sanering van springstoffen

De grond en het grondwater op een deel van het KNSF-terrein te Muiden waren ernstig verontreinigd met springstoffen. Met de instemming van de Omgevingsdienst Flevoland Gooi- en Vechtstreek (OFGV) op het saneringsresultaat is een complexe en voor Nederland unieke bodemsanering succesvol afgerond.

TTE Consultants adviseert sinds 2015 KNSF Vastgoed bij de ontwikkeling van het voormalige Kruitfabrieksterrein in Muiden tot een woningbouwlocatie. De naam Kruitfabriek zegt het al: op deze locatie werden eeuwenlang kruit en andere springstoffen geproduceerd. Het is dan ook niet vreemd dat er op de locatie resten worden gevonden van die kruitproductie.

Tijdens het onderzoek in 2017 werden drie brokken bestaand uit zogenaamde ‘energetisch materiaal’ in de bodem aangetroffen, waarvan één meer dan een kubieke meter groot! Het aantreffen van dit soort blokken springstof met als bekendste stof TNT is uniek in Nederland. Om de blokken af te kunnen voeren voor vernietiging zijn de grootste blokken ter plaatse door de Explosieven Opruimingsdienst in stukken gesneden. Acties die tot gevolg hadden dat grond- en grondwater in een aanzienlijk gebied werd verontreinigd. Met als gevolg de meest complexe grond- en grondwaterverontreiniging van het gehele terrein.

In Nederland is nauwelijks ervaring met het saneren van energetische stoffen. De eerste uitdaging was het onderzoeken van de omvang van deze bijzondere grond- en grondwaterverontreiniging. Het bodemonderzoek is in samenwerking met Bureau Antares uitgevoerd. TTE heeft vervolgens een saneringsstrategie opgesteld en vastgelegd in een aanvulling op het saneringsplan waarmee de OFGV heeft ingestemd.

Op basis van dit plan kon gestart worden met de sanering. Het mogen storten van met springstoffen verontreinigde grond en het na zuivering lozen van met springstof verontreinigd grondwater waren slechts enkele van de uitdagingen waar TTE zich voor gesteld zag. De sanering van de grond en het grondwater is uitgevoerd door Verhoeve Milieu en Water. Met de instemming van de OFGV is de actieve fase van de grond- en grondwatersanering door Verhoeve officieel afgerond. De passieve nazorg van de grondwaterverontreiniging is overgedragen aan Stichting Bodembeheer Nederland.
Deze sanering maakt het mogelijk ook dit deel van het terrein te ontwikkelen. Mede hierdoor is de locatie De Krijgsman te Muiden nu het mooiste woongebied nabij Amsterdam. Kijk voor een impressie van de ontwikkeling op www.dekrijgsmanmuiden.nl.

TTE

Leeuwenbrug 103
7411 TH Deventer
T 0570-66 58 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Privacy policy

Aanmelden nieuwsbrief

Als u op de hoogte wilt blijven van alles wat er zich afspeelt rond TTE, vul dan uw naam en emailadres in onderstaande box in en klik vervolgens op "Aanmelden".