Skip to main content

TTE verbindt
onder- en bovengrond

PFAS - Onderzoeksproject Forever Pollution

Anno 2023 zullen weinig mensen nog nooit van PFAS hebben gehoord, maar de aard en met name het wereldwijde karakter van de problematiek is vaak nog onbekend. Bij TTE Consultants kennen de problematiek al een tijd. In 2012 hebben TTE Consultants, Witteveen+Bos en Arcadis het expertisecentrum PFAS opgericht, in 2018 hebben we voor de gemeente Dordrecht een handelingskader PFAS opgesteld en in 2019 lag de ruimtelijke ontwikkeling in Nederland vrijwel stil als gevolg van PFAS in de bodem.  Nu is PFAS opnieuw in het nieuws.

Het onderzoeksproject “Forever Pollution” wil PFAS letterlijk en figuurlijk beter in kaart brengen. Het project is een samenwerking van onderzoeksjournalisten van Le Monde (Frankrijk); Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR (Duitsland), het  online tijdschrift Radar Magazine( Italië) en een groot aantal andere media en wordt gefinancierd vanuit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Lira Auteursfonds Reprorecht, Journalismfund.eu en het fonds Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).

Vanuit het motto “Journalists tracking PFAS across Europe” brengt het collectief het Europese PFAS-probleem ook letterlijk (zie deze publicatie in le monde)  in kaart. En de NRC publiceerde onlangs een verhelderend overzicht van de PFAS-problematiek in diverse Europese landen.

Het aantal stippen op de kaart in “Le monde” ziet er indrukwekkend uit maar is nog lang niet compleet. Veel van de PFAS belaste locaties waar TTE aan werkt, blijken (na tot op locatieniveau in zoomen) nog niet op de kaart te staan.  Het zal nog veel energie vergen om vast te stellen waar grond en grondwater belast zijn met PFAS. Aan journalisten de taak om de informatie te ontsluiten.  Zoals de naam van het onderzoeksproject als suggereert: we zullen nog lang van PFAS blijven horen.