TTE verbindt
onder- en bovengrond

PFAS-onderzoek F16 crash Hengelo

In opdracht van gemeente Hengelo heeft TTE in 2021 een inventarisatie gemaakt van PFAS-verdachte locaties binnen de gemeentegrenzen. In 2022 zijn al deze locaties onderzocht op de aanwezigheid van PFAS. 

Een van de onderzochte locaties is de wijk Hasseler Es, waar 30 jaar geleden midden in een woonwijk een F16 neerstortte. Dit leidde tot verschillende branden, die zijn geblust door o.a. de brandweer van Vliegbasis Twenthe. In de maanden na de crash is de bodem gesaneerd op brandstofresten. Met de kennis van nu is door de inzet van PFAS-houdend blusschuim de locatie PFAS-verdacht, maar in die tijd werd nog niet gekeken naar PFAS: PFAS was 30 jaar geleden nog een onbekende stof.

Uit een eerste onderzoek in het openbaar gebied blijkt  sprake te zijn van verhoogde PFAS-gehalten in grond en grondwater. Dit is aanleiding voor de gemeente om ook te kijken naar de particuliere tuinen. Na bestudering van archiefmateriaal van de rampplek en gesprekken met ooggetuigen is een kaart gemaakt met ‘blusschuimverdacht’ gebied. Aan de hand daarvan is een lijst opgesteld met 24 tuinen die min of meer blusschuimverdacht zijn.

Op donderdag 19 januari 2023 vond een goed bezochte bewonersavond plaats waar het onderzoek werd toegelicht en de bewoners hun vragen kwijt konden aan vertegenwoordigers van gemeente Hengelo, GGD en deskundigen van TTE. Op maandag 23 januari is TTE Consultants, samen met Poelsema Veldwerkbureau gestart met het bodemonderzoek. Naar verwachting kunnen de resultaten begin april 2023 worden teruggekoppeld aan de bewoners.

TTE

Leeuwenbrug 103
7411 TH Deventer
T 0570-66 58 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Privacy policy

Aanmelden nieuwsbrief

Als u op de hoogte wilt blijven van alles wat er zich afspeelt rond TTE, vul dan uw naam en emailadres in onderstaande box in en klik vervolgens op "Aanmelden".